Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Eνστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη συνεχή σκανδαλολογία

Η «απουσία» Παπανδρέου, οι διαφωνίες των στελεχών και η προσπάθεια απεγκλωβισμού

Λεπτές ισορροπίες, εν μέσω της σκανδαλολογίας που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στην πολιτική σκηνή, επιχειρεί να τηρήσει εσχάτως το ΠΑΣΟΚ. Η αρχική ευφορία στην Ιπποκράτους, με βάση την εκτίμηση ότι η επαναφορά υποθέσεων όπως οι «άγονες γραμμές», το Βατοπέδι και η Siemens θα αποτελούσαν τη χαριστική βολή για την εικόνα της Ν.Δ. στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου έχει αρχίσει να υποχωρεί και να δίνει τη θέση της σε δεύτερες σκέψεις. Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι το υφιστάμενο κλίμα οδηγεί συνολικά στην απαξίωση πολιτικών και κομμάτων, και ως εκ τούτου του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην υποχώρηση συνολικά του δικομματισμού και στην ενίσχυση των μικρότερων σχηματισμών στις επερχόμενες κάλπες.

Ετσι, στο παρασκήνιο του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές κριτικής για την επιλογή της Ιπποκράτους να φέρει στο προσκήνιο με τόση ένταση, μέσω προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών, όλες τις υποθέσεις με «πολιτικό άρωμα» που απασχολούν την τρέχουσα περίοδο της δικαιοσύνης: Δηλαδή, τις δύο δικογραφίες Παυλίδη, το Βατοπέδι και τη Siemens. Ως συνήθως, τα βέλη της κριτικής στρέφονται κατά των πλέον στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, δηλαδή των κ. Γ. Ραγκούση, Δ. Ρέππα και Ν. Αθανασάκη, που θεωρούνται βασικοί εμπνευστές της γραμμής που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αντεπιχειρήματα

Οι τελευταίοι αποκρούουν πάντως τη «μομφή», προβάλλοντας ισχυρά αντεπειχηρήματα. Οπως αναφέρουν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υποχρεωμένο να επιλέξει μια στρατηγική «ελαχιστοποίησης ζημιών». Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, εάν η Ιπποκράτους δεν επιχειρούσε να φέρει στη Βουλή τους φακέλους Παυλίδη και Βατοπεδίου θα ήταν ευάλωτη στην κριτική των μικρότερων κομμάτων, ότι σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. επιχειρεί συγκάλυψη. Επίσης, με δεδομένη τη δικαστική πορεία της υπόθεσης Siemens που θα κορυφωθεί λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, είχε κάθε λόγο να «προλάβει» τη Ρηγίλλης που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά εις βάρος του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πάντως, τα ανωτέρω επιχειρήματα δεν πείθουν τους πάντες στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι ίσως η μόνη που δημοσίως έλαβε αποστάσεις από την τρέχουσα σκανδαλολογία. Ομως, και ο κ. Ευαγγ. Βενιζέλος, σε σύσκεψη πριν από το Πάσχα έθεσε ευθέως το ερώτημα εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές «με σημαία τα σκάνδαλα ή την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την εν εξελίξει οικονομική κρίση», ασχέτως εάν τώρα από επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου του καταλογίζεται ότι πλειοδοτεί με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, υποδαυλίζοντας την αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.

Επίσης, επιφυλάξεις στην ίδια σύσκεψη φέρεται να διατύπωσε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ενώ και ο κ. Χ. Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διατυπώσει την άποψη το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να συζητηθούν στη Βουλή μόνο η πρώτη δικογραφία Παυλίδη και η υπόθεση Siemens. Τέλος, και ο κ. Π. Μπεγλίτης σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους εν όψει των ευρωεκλογών επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δίνει στην επερχόμενη αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος και η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να γίνεται επί μιας σειράς δικογραφιών και για τον κ. Γ. Σανιδά και όχι για την ασκούμενη από τη Ν.Δ. πολιτική.

Αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, στην Ιπποκράτους αναζητούνται κινήσεις απεγκλωβισμού από τη σκανδαλολογία, μετά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή και τη συζήτηση της Τετάρτης για την υπόθεση Siemens, που θα ακολουθήσει. Ηδη αποφασίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου να «κρατηθεί μακριά» από την γκρίζα ζώνη και δεν πρόκειται να λάβει τον λόγο στην αυριανή συνεδρίαση που θα κρίνει την τύχη του πρώην υπουργού Αιγαίου. Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το προσεχές Σάββατο, αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για τη θεωράκιση του πολιτικού συστήματος και την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις:

- Για αλλαγή του εκλογικού νόμου κατά τα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου, με συνδυασμό «στενών» εκλογικών περιφερειών, όπου θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης, και λίστας.

- Για ονομαστικοποίηση των εισφορών προς τα κόμματα από συγκεκριμένο ποσό και άνω.

- Για έλεγχο όλων των προμηθειών και συμβάσεων του Δημοσίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης, προς συζήτηση θα τεθεί το ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που τόσες αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες, επισωρεύοντας σημαντικό κόστος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου