Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Οργισμένος ο Μπερλουσκόνι για την καταδίκη του συνηγόρου του


Με οργή αντέδρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη δημοσιοποίηση της απόφασης καταδίκης του δικηγόρου του, Ντέιβιντ Μίλς, από το δικαστήριο του Μιλάνου, το οποίο καταδίκασε τον Μίλς σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών για διαφθορά.

«Πρόκειται για απόφαση σκανδαλώδη. Θα εκφράσω τη σαφή άποψή μου για μέρος της Δικαιοσύνης στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Στην αιτιολογία της απόφασης αναφέρεται ότι ο Βρετανός δικηγόρος «έδρασε, ως ψευδομάρτυρας, για να εξασφαλίσει την ατιμωρησία στο Μπερλουσκόνι και τον όμιλό του, ή τουλάχιστον για να βοηθήσει στη διατήρηση των σημαντικών τους κερδών από παράνομες κινήσεις. Παράλληλα, εργάσθηκε και για το προσωπικό του οικονομικό όφελος».

Η δίκη περιεστράφη γύρω από την κατηγορία ότι το 1997, ο Μπερλουσκόνι είχε αποστείλει στον Μίλς 600.000 δολάρια «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης» -κατά τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου- για το ότι δεν αποκάλυψε τα όσα γνώριζε σχετικά με δυο παράκτιες εταιρίες του ομίλου του Καβαλιέρε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Μίλς τονίζει: «Τα χρήματα αυτά δεν μου τα έδωσε ο Σίλβιο. Είναι μια πολύπλοκη ιστορία, αλλά από τη δίκη μπορούσε να καταλάβει κανείς, πού βρίσκονται οι ευθύνες».

Σημειώνεται πως ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση, αλλά και άλλες, χαίρει προσωρινής ατιμωρησίας. Ο νόμος, που ενέκρινε η κυβέρνησή του, ορίζει ότι πρέπει να «παγώσει» κάθε δικαστική υπόθεση σε βάρος του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας, και των προέδρων βουλής και γερουσίας, έως ότου εξαντλήσουν τη θητεία τους.

Ο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε, πάντως, ότι «με αυτους τους δικαστές δεν πρόκειται να καθήσει στο εδώλιο», καθώς, όπως δήλωσε «με αλλη σύνθεση του δικαστηρίου» είναι σίγουρος ότι «θα αποδείξει την αθωότητά του».

Οι πολιτικοί παρατηρητές δηλώνουν σίγουροι ότι η νέα δικαστική περιπέτεια του Καβαλιέρε θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επηρεάσει κατ' ανάγκην αρνητικά τα ποσοστά της ιταλικής κεντροδεξιάς. Αυτό, διότι ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται έτοιμος να επαναφέρει το θέμα της «πολιτικοποιημένης Δικαιοσύνης», ζητώντας, ουσιαστικά, ψήφο εμπιστοσύνης απευθείας από τους Ιταλούς πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου