Ομοψυχία και συναίνεση για να «τρέξουν» οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου και ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ για τις οικονομικές του θέσεις.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist «13η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση», ο κ. Παπαθανασίου διατύπωσε για άλλη μια φορά τα θέση ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος στο 3,7% και θα διαμορφωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010, χωρίς να ζητήσει καμία παράταση από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο το ΔΝΤ στην έκθεση του «βλέπει» το έλλειμμα σκαρφαλωμένο στο 6%, παρά τη δέσμη μέτρων που έχει ληφθεί.
Αναφερόμενος στη θέση του κ. Γιώργου Παπανδρέου περί ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο κ. Παπαθανασίου κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πει στον ελληνικό λαό ποια ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σ’ αυτό το αίτημά του. Και ακόμα υποστήριξε ότι οι παροχές που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό περίπου 11δισ. ευρώ. Ενώ συμπλήρωσε: «εμείς δεν θα υπονομεύσουμε την αξιοπιστία της χώρας, προκειμένου να είμαστε πρόσκαιρα ευχάριστοι».
Επανέλαβε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών θα υλοποιηθεί κανονικά και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση, από τη στιγμή που υπόσχεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε ακόμα εκτεταμένες φορολογικές διασταυρώσεις και εφαρμογή ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού τιμολογίου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε «εθνική ντροπή και κλοπή».
Συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από το 2010, εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Branko Milanovic, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι αρκετά βραδεία. Υποστήριξε ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ανισορροπίας που υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Όπως τόνισε: Σήμερα βιώνουμε το πρώτο κύμα της κρίσης, και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο κύμα το οποίο θα χτυπήσει κυρίως τις φτωχές χώρες και τα μικρομεσαία εισοδήματα.
«Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό αντίδοτο στην οικονομική κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι την Πέμπτη το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. για πρώτη φορά θα ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο.
Μάλιστα ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουρισμού από τις Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος στις αφίξεις σημείωσε πως παρά τη δύσκολη συγκυρία, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των αφίξεων τουριστών και των κρατήσεων δωματίων.
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ότι «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η ανταγωνιστικότητα προκειμένου να καταδικαστεί η κερδοσκοπία, δεν πρέπει μαζί με τις στρεβλώσεις να πληγούν και οι σταθερές του συστήματος, δεν πρέπει να επιστρέψει ο κρατισμός».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, απηύθυνε έκκληση «να πάψουν οι ανασχέσεις στις μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα μεταξύ των άλλων έκανε λόγο για «καταστροφική ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, λόγω νομικού χάους» και χαρακτήρισε «τεράστιο πρόβλημα» στην Ελλάδα τον ανεπαρκή κοινωνικό μισθό. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της εξωστρέφειας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες όπως είπε «είναι οι πολυεθνικές μας και έχουν αναδείξει τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε εσωτερική μας αγορά».
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου