Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΔΝΤ: Ανατροπές σε φόρους, ασφαλιστικό, τεκμήρια, απολύσεις, μισθούς, συντάξεις

Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας από αυτή που περιγράφουν τα «παπαγαλάκια» που επιστράτευσε στα προεκλογικά της διαφημιστικά μηνύματα η Νέα Δημοκρατία.

Ποιος το λέει; Ο πιο αξιόπιστος διεθνής ...παπαγάλος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο παρέδωσε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έκθεση καταπέλτη.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι εφέτος η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε βαθιά ύφεση (ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ -1% και -2%) το έλλειμμα θα εξακοντιστεί στο 6% και θα ξεφύγει στο 7% του χρόνου καθώς μέχρι τώρα τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Μάλιστα το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική για άστοχες κινήσεις όπως «οι επιδοτήσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων και οι επιχορηγήσεις σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες».

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου διαπιστώνουν ότι η οικονομία εισέρχεται σε «μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης» και συστήνουν ένα πολυετές ?τουλάχιστον τεσσάρων ετών- πρόγραμμα σκληρής λιτότητας το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει:

-κατάργηση φοροαπαλλαγών.

-νέα αυστηρά τεκμήρια.

-αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ καύσιμα , ποτά τσιγάρα κ.λ.π)

-αναβολή της προγραμματισμένης μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

-«πάγωμα» μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-μείωση προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-άμεση μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με αύξηση εισφορών και «ψαλίδισμα» συντάξεων.

-ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με έμφαση στην ημιαπασχόληση.

-όχι σε παροχές υπό την πίεση «ομάδων ειδικών συμφερόντων».

Με το πρόγραμμα αυτό το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα πρέπει κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το 2010 το έλλειμμα να μειώνεται κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο ή κατά 3,8 δις ευρώ.

Για να μηδενιστεί το έλλειμμα χρειάζεται μία τετραετία (2010 ?2013) αφού εφέτος βρίσκεται στο 6% και η εξεύρεση 15,2 δις ευρώ.

Αν τώρα το υπουργείο Οικονομίας επιμείνει στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του χρόνου όπως επιτάσσει η κοινοτική επιτήρηση θα πρέπει να εξοικονομήσει πόρους 7,6 δις ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Επιπλέον στην έκθεση προτείνεται το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων , επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και μείωση των δημόσιων οργανισμών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου σχολιάζοντας την έκθεση απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της .

Αρκέστηκε να δηλώσει πως «οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών αξιολογούνται ακόμη κι όταν δεν συμφωνούμε με ορισμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις τους» και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα επόμενα δυο χρόνια στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που για τρεις ολόκληρες δεκαετίες δεν έγιναν πράξη».

Μιλώντας αργότερα στο συνέδριο του Economist ξεκαθάρισε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση θα προχωρήσει.

Τέλος για τον τραπεζικό κλάδο στην έκθεση σημειώνεται πως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί αλλά οι αρχές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για «συστημικές πιέσεις». Προτείνονται συγχωνεύσεις και «η ελάχιστη δυνατή κρατική ανάμειξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου