Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

SOS για 110.000 επιχειρήσεις και 120.000 εργαζόμενους

Τους 300.000 θα αριθμεί κατά το επόμενο 12μηνο η νέα στρατιά ανέργων, την οποία αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση και η... άσφαιρη να την αντιμετωπίσει κυβερνητική πολιτική.

Η κατάσταση γίνεται πλέον ζοφερή καθώς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας 110.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή το 11,7% του συνόλου των 870.000. Γεγονός που θα αυξήσει αισθητά τη στρατιά των ανέργων.

Τα στοιχεία-σοκ αυτά αναδεικνύονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ (συνομοσπονδία επαγγελματιών - βιοτεχνών) από την εταιρεία Marc, στο χρονικό διάστημα 27 Απριλίου - 4 Μαΐου 2009 σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα:

~Στον δρόμο βρέθηκαν κατά το προηγούμενο 12μηνο 160.000 εργαζόμενοι, καθώς 2 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις.

~Την έξοδο θα δουν τους επόμενους 12 μήνες άλλοι 120.000 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί πως η ΕΣΥΕ έχει καταγράψει τον Φεβρουάριο συνολικά 451.000 ανέργους.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή «καταψηφίζεται» από την αγορά καθώς το 74% των επιχειρηματιών κρίνει πως τα μέτρα που λαμβάνει ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 1,5% εκτιμά πως αυτά αφορούν τις μικρές - πολύ μικρές και το 3,7% τις μεσαίες.

Την έρευνα παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος και Νικ. Σκορίνης και ο πρόεδρος της Marc Θωμάς Γεράκης.

Σχολιάζοντας ο κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα», που απειλεί την αγορά, το έντονο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών και την καθυστέρηση στις εξοφλήσεις λογαριασμών.

Τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc δείχνουν τα εξής:

¬Τζίρος - ρευστότητα - δάνεια: Τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων.

¬Η συντριπτική πλειονότητα, 90%, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Οι 7 στις 10 δηλώνουν «αισθητά», 2 στις 10 «ελάχιστα» και 1 στις 10 «καθόλου».

¬Η μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτήν την περίοδο. Αδυναμία στην κάλυψη ταμειακών υποχρεώσεων αναφέρει το 45% των επιχειρήσεων, ενώ ζημιές δηλώνει το 42%. Οι 3 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες. Το 13% αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ενώ το 12% απειλείται με χρεοκοπία.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φαίνεται να πλήττουν σχετικά περισσότερο τη μεταποίηση. Ακολουθεί το εμπόριο και έπονται οι υπηρεσίες.

Η εμφάνιση των προβλημάτων παρουσιάζεται αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος και τον τζίρο. Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εντονότερα τα περισσότερα προβλήματα - με εξαίρεση την «αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών» που αναφέρεται με σχετικά μεγαλύτερη συχνότητα από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και τζίρο επιχειρήσεις.

Η 1 περίπου στις 3 επιχειρήσεις απευθύνθηκε τους τελευταίους 12 μήνες σε κάποια τράπεζα για δανεισμό. Εξ αυτών χρηματοδοτήθηκαν οι μισές. Το 36% των επιχειρήσεων που κατέφυγαν σε δανεισμό ανέφεραν πως δεν χρηματοδοτήθηκαν με το ποσόν που ήθελαν ή χρηματοδοτήθηκαν με δυσμενέστερους όρους.



Απασχόληση - ανεργία



Το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε τον αριθμό των εργαζομένων του κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ για το επόμενος έτος πως θα το διατηρήσει τον ίδιο αριθμό δηλώνει το 78,5%.

Η ερμηνεία των στοιχείων αυτών αποκαλύπτει πως ήδη 160.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ την οδό της ανεργίας θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του 2009 άλλοι 120.000, απολυόμενοι από το 15% του συνόλου των επιχειρήσεων, καθώς και από επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο (το 11,7% του συνόλου).

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αν και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ένταση τις επιπτώσεις της κρίσης, φαίνεται να αντιστέκονται περισσότερο στο ενδεχόμενο των απολύσεων και να προσπαθούν να τις αποφεύγουν.

Οσον αφορά στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών, οι 8 περίπου στις 10 επιχειρήσεις (78,5%) δεν προβλέπουν αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων τους. Μείωση του προσωπικού πιθανολογεί το 15% των επιχειρήσεων και αύξηση το 6,3%.

Το αρνητικό ισοζύγιο που προκύπτει από την πρόθεση αυξομείωσης των εργαζομένων τους επόμενους μήνες επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού εμφανίζεται εντονότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση της απασχόλησης θεωρείται η επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (69,5% των ερωτηθέντων), έναντι του μέτρου της ελαστικοποίησης της απασχόλησης με μείωση ωρών ή ημερών εργασίας (16% των ερωτηθέντων).

¬Κυβερνητικά μέτρα:

Κρίνονται ανεπαρκή τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 74,4% των ερωτώμενων, ενώ επαρκή ή μάλλον επαρκή τα θεωρεί το 16,7%.

Ισχυρή πεποίθηση της αγοράς είναι ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Μάλιστα, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς αναμένονται για το 17% των επιχειρήσεων μέσα στο 2009, για το 26,7% μέσα στο 2010, για το 13,5% μέσα στο 2011, για το 18% αργότερα, ενώ το 24% δεν είναι σε θέση να προβλέψει χρονικά το τέλος της ύφεσης.

¬Ασφαλιστικό:

Οι 3 στους 4 επιχειρηματίες θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα δεν είναι ασφαλή και ανησυχούν για το αν θα πάρουν σύνταξη.

Η συντριπτική πλειοψηφία (89,3%) των ελεύθερων επαγγελματιών κρίνουν ανεπαρκείς τις συνταξιοδοτικές παροχές και ως εκ τούτου δεσμεύουν ή θα ήθελαν να δεσμεύσουν (αλλά δεν μπορούν) πόρους σε προσωπικές επενδύσεις, εκτός της επιχείρησης, όπως π.χ. σε ακίνητα, ιδιωτική ασφάλιση κ.α. Ειδικότερα, το 46% προσπαθεί να εξασφαλίσει συμπληρωματικά εισοδήματα για μετά τη συνταξιοδότησή του, το 43,3% δηλώνει ότι θα ήθελε, αλλά δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ μόνο ο ένας στους 10 πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί συμπληρωματικό εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου