Το μήνυμα αυτό έστειλε το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ολοκλήρωσε τις επαφές του με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιχειρώντας ένα «check up» της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που ?τρόμαξε τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είναι η συνεχής διόγκωση του δημοσίου χρέους το οποίο υπολογίζουν ότι ακόμη και εντός του 2010 μπορεί να ξεπεράσει το 110% του ΑΕΠ από 99,6% που υπολογίζει για φέτος το υπουργείο Οικονομίας.
Μάλιστα στις συζητήσεις που έγιναν διατυπώθηκε η άποψη πως αν δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση εντός των επόμενων ετών είναι πιθανόν η χώρας μας να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό.
Προς την κατεύθυνση αυτή «βόμβα» για τον εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους έριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Πέτρος Δούκας. Σε ομιλία του για την πορεία της οικονομίας σημείωσε πως πέρα από τα 251 δις ευρώ που «χρωστά» η γενική κυβέρνηση το συνολικό χρέος του δημοσίου ανέρχεται στα 317 δις ευρώ αν συμπεριλάβουμε ομόλογα , εγγυήσεις και χρέη προς τρίτους.
Από το ποσό αυτό προκύπτει ότι ο κάθε Έλληνας χρωστά 31.700 ευρώ, ενώ οι οφειλές μίας τετραμελούς οικογένειας προσεγγίζουν τις 127.000 ευρώ.
Επιπλέον το κλιμάκιο του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι δυνατόν αποκλιμακωθεί εντός του έτους καθώς τόσο η πορεία των εσόδων όσο και αυτή τον δαπανών δείχνουν περαιτέρω αύξηση του από το 5% του 2008.
Επίσης εξέφρασαν την άποψη πως το μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει φέρει περιορισμένα αποτελέσματα και πρότειναν μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό , αγορά εργασίας , φορολογικό και στην λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Πρότειναν δε οι κινήσεις να γίνουν άμεσα λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς εικόνας της οικονομίας.
Εξάλλου σημείωσαν πως με τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να ανακάμψει ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος εφέτος εκτιμάται στο ?1%.
Ειδικότερα οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ (μέρος των οποίων συμπεριλαμβάνεται σε υπόμνημα συμπερασμάτων το οποίο πιθανότατα θα το δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) είναι οι ακόλουθες.
-Ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος του οποίου η βιωσιμότητα κινδυνεύει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Το ασφαλιστικό ζήτημα χαρακτηρίζεται «υψηλής προτεραιότητας» και μεταξύ των άλλων προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για επέκταση του εργασιακού βίου, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης δεν είναι αρκετές και ζητούν την διαμόρφωση μίας ευρύτερης στρατηγικής.
Σε διαφορετική περίπτωση αν δηλαδή υπάρξει σταδιακή προσέγγιση προβλέπεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι δυσβάσταχτη.
Πάντως διαπιστώθηκε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστες προβολές του δημοσιονομικού κόστους από την πληθυσμιακή γήρανση.
-«Χαλάρωση» της νομοθεσίας για την απασχόληση με το σκεπτικό ότι δημιουργεί ένα ιδιαίτερα προστατευτικό καθεστώς. Θεωρείται ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι μία από τις πιο δύσκαμπτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτή την περίοδο με την έκρηξη της ανεργίας η ?μεταρρύθμιση στα εργασιακά θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης.
-«Πάγωμα» μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί το μέτρο να μην είναι μόνιμου χαρακτήρα αλλά θεωρείται ότι όσον αφορά το δημόσιο θα συμβάλει στην μείωση των δαπανών , ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
-Μείωση του αριθμού των υπεράριθμων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν και οι ανελαστικές κρατικές δαπάνες.
-Εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την διαφάνεια στα οικονομικά ΟΤΑ, Νοσοκομείων και Ασφαλιστικών Ταμείων των οποίων τα χρέη επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό . Επίσης το κλιμάκιο του ΔΝΤ προβληματίστηκε από το γεγονός ότι ο ρυθμός ενίσχυσης των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ δεν έχει ανακοπεί.
-Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό. Μεταξύ των άλλων στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτάθηκε η ανασυγκρότηση εκ βάθρων του ελεγκτικού μηχανισμού και η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου