Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Μαραθώνιος δύο μηνών υποψηφίων - υπουργείου Εναρξη των πανελλαδικών την Τρίτη

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για τους συνολικά 128.000 υποψηφίους, που διεκδικούν μία από τις 88.262 θέσεις στα ΑΕΙ, αλλά και για το υπουργείο Παιδείας θα διαρκέσουν περισσότερες ημέρες από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του θεσμού. Το στοίχημα για τους υποψηφίους είναι να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία, το στοίχημα του υπουργείου είναι να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» και αστοχίες στη διαδικασία που συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μεθαύριο Τρίτη 5 Μαΐου, με τους περίπου 3.000 κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, που διεκδικούν μία από τις 2.366 θέσεις στα ΤΕΙ. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων –οι 73.750 μαθητές της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδας Β΄) και 17.570 απόφοιτοι προηγούμενων ετών, συνολικά 91.320 υποψήφιοι– αρχίζουν τις εξετάσεις την Παρασκευή 15 Μαΐου, διεκδικώντας μία από τις 69.586 θέσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η αυλαία πέφτει το Σάββατο 4 Ιουλίου με το ειδικό μάθημα των Ακουστικών Ικανοτήτων, στο οποίο εξετάζονται όσοι επιθυμούν να εισαχθούν στα Μουσικά Τμήματα.

Ετσι, ο μηχανισμός εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας θα βρίκεται «επί ποδός» για δύο μήνες, χωρίς σε αυτό το διάστημα να υπολογίζονται οι επαναληπτικές εξετάσεις, καθώς και η διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων και παραλαβής μηχανογραφικών δελτίων.

Δύο νέες κατηγορίες

Το ρεκόρ στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων προκύπτει επειδή πρώτη φορά δίνουν εξετάσεις δύο νέες κατηγορίες υποψηφίων. Πρόκειται για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ΤΕΙ (Ομάδα Α΄) και για την Ομάδα Β΄ των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εξεταζόμενοι σε μαθήματα ειδικότητας.

Η αγωνία των αρμοδίων του υπουργείου Παιδείας να μην υπάρξουν «αστοχίες» επιτείνεται αφού για κάθε μία από τις κατηγορίες των υποψηφίων πρέπει να συγκροτηθούν διαφορετικές Επιτροπές Εξετάσεων, που θα είναι επιφορτισμένες με την επιλογή των υπό εξέταση θεμάτων.

«Ηδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές. Εμπλέκονται πολλοί φορείς πλην του υπ. Παιδείας, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.ά. Συνολικά θα δημιουργηθούν περί τα 1.750 εξεταστικά κέντρα. Το άγχος μας είναι να πάνε όλα καλά για να μην επηρεαστεί η ψυχολογία των υποψηφίων», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», η γενική γραμματέας του υπ. Παιδείας κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της διεξαγωγής των πανελλαδικών.

Βεβαίως, –παρότι δεν ομολογείται επισήμως– το άγχος των στελεχών στο υπουργείο Παιδείας αυξάνεται λόγω των Ευρωεκλογών, αφού μία «αστοχία» («διαρροή» θεμάτων, καθυστερήσεις κ.ο.κ.) κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα πλήξει επικοινωνιακά την εικόνα –και όχι μόνον– του υπ. Παιδείας.

Από την άλλη, η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων προϋποθέτει επιλογή θεμάτων που να μην προκαλέσουν ενστάσεις και διχογνωμίες. Αρμόδιες γι’ αυτό το έργο είναι οι εξεταστικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν για κάθε κατηγορία υποψηφίων (Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, ΤΕΕ). Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει υπάρξει σε σχέση με πέρυσι ανανέωση των μελών των εξεταστικών επιτροπών κατά 80%.

Βαθμός δυσκολίας

Από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων συναρτάται η πορεία των βάσεων εισαγωγής, με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν, τις «εκλογικές χρονιές» τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν σαφώς πιο «βατά» με αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής να ανεβαίνουν. Ενδεικτικά:

- Η βάση του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ από 18.562 μόρια το 2003 έφθασε τα 18.792 μόρια το 2004.

- Η Νομική Αθηνών είχε το 2006 βάση εισαγωγής 18.152 μόρια και το 2007 18.622 μόρια.

- Η Αρχιτεκτονική ΕΜΠ από 20.936 μόρια το 2006 έφθασε τα 21.559 την επόμενη χρονιά.

Πολλοί επιχειρούν να συνδέσουν τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων με τις εκλογές, υπαινισσόμενοι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δίνει, άτυπα, «κατευθυντήρια γραμμή» για εύκολα θέματα ώστε να μην δυσαρεστηθούν οι γονείς–ψηφοφόροι και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι λαθών. Από το 2000, όταν ετέθη σε εφαρμογή το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, εκλογές έγιναν το 2000, το 2004 και το 2007. Το 2007, οι εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ το 2000 και το 2004 οι εκλογές προηγήθηκαν (έγιναν Απρίλιο και Μάρτιο αντίστοιχα) των εξετάσεων. Αρα, η συσχέτιση των εύκολων θεμάτων με τις εκλογές μάλλον σε συγκυρία μπορεί να αποδοθεί παρά σε κυβερνητική πρόθεση. Ομως, ανεξαρτήτως του λόγου που τη διαμορφώνει, αυτή η συγκυρία μοιάζει με κανόνα...

Τα στοιχεία των εξετάσεων

128.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 88.262 θέσεις στα ΑΕΙ.

91.320 απόφοιτοι Γενικού Λυκείου θα διαγωνισθούν για 69.586 θέσεις.

Την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους περίπου 3.000 αποφοίτους ΤΕΕ, που διεκδικούν μία από τις 2.366 θέσεις σε ΤΕΙ.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους Λυκείου. Θα λήξουν στις 4 Ιουλίου.

2 μήνες διάρκεια –τη μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού– έχουν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου