Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Επίθεση με χημικά σε σχολείο

Σε κώμα περιέπεσαν για μικρό χρονικό διάστημα πέντε μικρά κορίτσια και πάνω από εκατό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο την Τρίτη, έπειτα από επίθεση με αέριο στο σχολείο τους, την τρίτη σε μία σειρά παρόμοιων περιστατικών βόρεια της Καμπούλ, ανέφεραν αφγανοί αξιωματούχοι.

Η μαζική δηλητηρίαση με αέριο στο σχολείο Καζάακ είναι πιθανόν έργο υποστηρικτών των Ταλιμπάν που διάκεινται εχθρικά απέναντι στην εκπαίδευση των κοριτσιών, τόνισε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της επαρχίας Καπίσα.

"Δεν νομίζουμε ότι το έκαναν οι Ταλιμπάν,αλλά άτομα που συνεργάζονται μαζί τους και τους υποστηρίζουν", δήλωσε ο αφγανός συνταγματάρχης Σα Αγα, υπεύθυνος για την ασφάλεια του τομέα της Καπίσα όπου βρίσκεται το σχολείο.

"Λάβαμε προληπτικά μέτρα ασφαλείας ώστε τέτοια περιστατικά να μην ξανασυμβούν ενώ έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και παρακολουθούνται τα σχολεία κατά την διάρκεια της νύκτας", πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα ήταν τα ίδια με αυτά που παρουσίασαν τα θύματα επιθέσεων σε βάρος δύο σχολείων θηλέων στην γειτονική πόλη Σαρικάρ.Μία επίθεση με αέριο έγινε χθες ενώ μία άλλη είχε γίνει στις 26 Απριλίου. Δεκάδες μαθήτριες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και στις δύο περιπτώσεις.

Στην τελευταία επίθεση πάνω από 130 άτομα παρουσίασαν προβλήματα υγείας και 98 μαθήτριες και 6 δάσκαλοι εισήχθησαν σε νοσοκομείο,ανέφερε ο γιατρός και επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας υγείας της επαρχίας Ουάχιντ Ραχίμ. Πρόσθεσε ότι πέντε έπεσαν σε κώμα αλλά γρήγορα ανέκαμψαν. Τα θύματα έκαναν εμετο, αισθάνθηκαν ζάλη και ορισμένα έχασαν τις αισθήσεις τους.

"Υπήρχε μία πολύ άσχημη μυρωδιά στην τάξη μου σήμερα το πρωί και η δασκάλα μας είπε να εκκενώσουμε αμέσως την αίθουσα, αλλά δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σχολείο επειδή αισθανόμαστε ζάλη και αδιαθεσία. Οταν άνοιξα τα μάτια είδαν ότι είμασταν στο νοσοκομείο", είπε η 12χρονη Λέντα.

Οι επιθέσεις εναντίον σχολείων θηλέων αυξήθηκαν πέρυσι και ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές όπου είναι έντονη η παρουσία των Ταλιμπάν οι οποίοι όταν ήταν στην εξουσία στην Καμπούλ είχαν απαγορεύσει στις γυναίκες να εργάζονται και να πηγαίνουν σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου