Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Βελονισμός και θεραπεία

Ο βελονισμός φέρνει μεγαλύτερη ανακούφιση στους ανθρώπους με χρόνιους πόνους στη μέση, σε σχέση με τις πιο συμβατικές θεραπείες (φάρμακα και φυσικοθεραπεία), είτε γίνεται με την αναγκαία βελόνα είτε με μια απλή οδοντογλυφίδα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που εγείρει νέα ερωτήματα για την μέθοδο και την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

Για πολλούς ασθενείς η ωφέλεια από το βελονισμό κράτησε μέχρι κι ένα χρόνο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Internal Medicine", έγινε από το Group Health Center for Health Studies του Σιάτλ των ΗΠΑ, υπό τον δρα Ντάνιελ Τσέρκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση διαφορετικών μορφών βελονισμού (π.χ. μερικά είδη βελονισμού χρησιμοποιούν βελόνες που δεν τρυπάνε το δέρμα) και, στο πλαίσιο αυτό, έκαναν πειραματικές θεραπείες διάρκειας περίπου δύο μηνών σε 638 ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, οι οποίοι χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες, ώστε να διαφοροποιηθεί η μέθοδος της θεραπείας.

Στο τέλος των διαφόρων μορφών της θεραπείας, το 60% των ασθενών στους οποίους είχε γίνει κάποιας μορφής βελονισμός, ανέφεραν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους και στην ικανότητά τους να κινούνται, σε σχέση με εκείνους που είχαν κάνει μόνο τη συμβατική θεραπεία με φάρμακα και φυσικοθεραπεία και οι οποίοι ανέφεραν μόνο μια μικρή βελτίωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο βελονισμός ήταν εξίσου αποτελεσματικός είτε έγινε με τις κανονικές βελόνες, είτε με οδοντογλυφίδες που δεν τρυπούσαν το δέρμα, αλλά απλώς τοποθετούνταν στα κατάλληλα "σημεία" του βελονισμού.

Σύμφωνα με μια επιστημονική εκτίμηση, που βασίζεται σε προηγούμενη επιστημονική έρευνα, ακόμα και η απλή επαφή με το δέρμα «πυροδοτεί» κάποιες συναισθηματικές και ορμονικές αντιδράσεις, οι οποίες πιθανώς εξηγούν την ωφέλεια του οποιουδήποτε βελονισμού, είτε οι βελόνες απλώς ακουμπάνε το δέρμα, είτε μπαίνουν βαθειά μέσα σε αυτό. Δεν αποκλείεται επίσης να παίζει ρόλο ο ψυχικός/νοητικός παράγων (τύπου "πλασέμπο") που βοηθά τον ασθενή στο πλαίσιο της γενικότερης αλληλεπίδρασης νου-σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, άσχετα με το πώς τελικά «δουλεύει» ο βελονισμός, εμφανίζεται σαν ένας σχετικά ασφαλής και ανώδυνος τρόπος να ανακουφιστεί κάποιος από τους πόνους της μέσης του, ειδικά όταν οι συμβατικές θεραπείες δεν τον βοηθάνε.

Η δυτική ιατρική δεν διαθέτει μέχρι στιγμής κάποια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο της μέσης, γι' αυτό σε όλο τον κόσμο πολλοί ασθενείς προσφεύγουν στην εναλλακτική ιατρική για το συγκεκριμένο πρόβ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου