Με τη φθορά από την υπόθεση Παυλίδη θα κληθεί να πορευθεί η Νέα Δημοκρατία μέχρι και τις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αυριανή μυστική ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα επιφυλάσσει εκπλήξεις τέτοιες που να οδηγούν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εξηγούν ότι είτε δεν θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 151 ψήφων που απαιτούνται για την παραπομπή, είτε αν τελικά οι διαρροές είναι τόσες που οδηγούν τον πρώην υπουργό Αιγαίου ενώπιον της Δικαιοσύνης, αυτός θα παραιτηθεί μην αντέχοντας την πίεση.
Παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται, και θα ενταθούν τις λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία, προσπάθειες προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα να εμφανιστεί αρραγής καταψηφίζοντας την παραπομπή, στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ πιθανό να καταγραφεί αριθμός λευκών ψηφοδελτίων, ο οποίος αν και δεν λειτουργεί υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, είναι βέβαιο ότι θα εγείρει εσωτερικά ζητήματα για τη Ν.Δ. Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν ήδη να «απενοχοποιήσουν» μία τέτοια στάση, προτάσσοντας το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση. Ολοι, όμως αναγνωρίζουν ότι αν ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος και ταυτοχρόνως δεν υπάρξουν αντίστοιχες διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί στη Ν.Δ. ελπίζουν, τότε από την επομένη θα ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας για το κυβερνών κόμμα. Κατά ορισμένες πληροφορίες, πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και κατόπιν συντονισμένων πιέσεων, ο πρώην υπουργός Αιγαίου φέρεται να μην απορρίπτει πλέον μετά πάθους την σκέψη να ανέβει στο βήμα της Βουλής πριν από την ψηφοφορία και να ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί - όντας δικαιωμένος μετά το πόρισμα της πλειοψηφιας. Μία τέτοια τροπή πιθανότατα θα επηρέαζε την έκβαση της ψηφοφορίας κατά τρόπο ευνοϊκό για το κυβερνών κόμμα.
Μετά τον Παυλίδη, τι;
Ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού είναι να μη διευκολύνει η Ν.Δ. με τη στάση της την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τη σκανδαλολογία σε πρώτο πλάνο. Στη λογική αυτή αποφασίστηκε η αποχή του κυβερνώντος κόμματος επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της άγονης γραμμής και η καταψήφιση της πρότασης, την Τετάρτη, για νέα εξεταστική με αντικείμενο τα μαύρα ταμεία της Siemens, ελπίζοντας ότι η δικαστική έρευνα θα ενισχύσει την εικόνα της πράσινης εμπλοκής στην υπόθεση (σ.σ. Θεοδ. Τσουκάτος) και άρα θα επέλθει ενός είδους συμψηφισμός μεταξύ των δύο κομμάτων. Η απόφαση της αποχής της πλειοψηφίας από τη συζήτηση για τη νέα προανακριτική σχετικά με τις άγονες γραμμές στο Αιγαίο, είχε ληφθεί από ημέρες, δεδομένου ότι τα στοιχεία της δικογραφίας ήταν ήδη γνωστά εδώ και μήνες. Γι' αυτό και η κυβερνητική αντίδραση ήταν άμεση, σχεδόν ταυτόχρονη με την κατάθεση της σχετικής πρότασης από το ΠΑΣΟΚ. Στη βάση της απόφασης βρίσκεται η εκτίμηση του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου ότι η Ν.Δ. «ό,τι ζημία έχει να υποστεί από τη συζήτηση για τις πράξεις του πρώην υπουργού, την έχει ήδη υποστεί και συνεπώς η συζήτηση πρέπει να κλείσει εδώ».
Το στοιχείο που απασχολεί, κατά κύριο λόγο, τα κυβερνητικά στελέχη είναι το σοβαρό έλλειμμα πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να απαντά στα ζητήματα «μέρα με την ημέρα». Ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανές ότι δεν πρόκειται απλώς περί ελλείμματος αλλά περί ουσιαστικού προβλήματος. Ειδικά όταν η Ν.Δ. ετοιμάζεται να δώσει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να πετύχει μια «διαχειρίσιμη» διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή περί τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Παρότι στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί κοινή παραδοχή ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα επικοινωνιακής στρατηγικής, το οποίο δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας, οι περισσότεροι από τους τακτικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις, ο παραπάνω στόχος είναι εφικτός.
Αισιοδοξία
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εν όψει και της αυριανής κοινοβουλευτικής διαδικασίας καταγράφηκε μία συγκρατημενη αισιοδοξία, η οποία απορρέει από τις πρώτες θετικές, κατά την κυβέρνηση, αντιδράσεις της οργανωμένης βάσης της Ν.Δ. στην επιθετική στρατηγική έναντι του ΠΑΣΟΚ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός προ εβδομάδας και υποστήριξαν κορυφαίοι υπουργοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η υψηλών τόνων απάντηση Καραμανλή στον Γ. Παπανδρέου για τη στάση του έναντι της δικαιοσύνης είχε θετική απήχηση» εκτιμούν πολλοί υπουργοί, μεταξύ αυτών η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Ο τελευταίος, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα διακρίνει στις παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου «ψήγματα αλαζονείας», τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά από τη Ν.Δ., ενώ η κ. Μπακογιάννη -που είχε μακρά συζήτηση με τον Κ. Καραμανλή επί παντός κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία-εκτιμά ως μονόδρομο τη μέσω πολώσεως συσπείρωση της γαλάζιας εκλογικής βάσης.
Αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης προκρίνουν την ανάγκη τις επόμενες πέντε εβδομάδες να αναδειχθούν με ένταση τομείς του κυβερνητικού έργου στους οποίους υπήρξαν απτά αποτελέσματα αλλά και να κωδικοποιηθεί και να παρουσιαστεί εκλαϊκευμένα και με ένταση το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο υπουργών και βουλευτών ότι «κοντεύουμε να ξεχάσουμε κι εμείς οι ίδιοι τα έργα που υλοποιήσαμε, παρασυρόμενοι από τη συνεχιζόμενη σκανδαλολογία». Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και άπαντες χαρακτηρίζουν πολύ καλή τη συνεργασία τους με τον νυν εκπρόσωπο Ευάγγ. Αντώναρο, εκτιμούν ότι τόσο ο εσωτερικός συντονισμός της κυβέρνησης όσο και η σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τον χώρο των ΜΜΕ παρουσιάζουν προβληματική εικόνα.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου