Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Την επόμενη ημέρα των εκλογών αναμένουν οι αγορές για διαμόρφωση του spread των 10ετών ομολόγων

ΣTAΣH αναμονής εν όψει του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που θα διαμορφωθεί στη χώρα το προσεχές διάστημα, ακολουθούν από την προκήρυξη των εκλογών και έπειτα οι διεθνείς αγοράς, τουλάχιστον σύμφωνα με την τάση που ακολουθεί η διαφορά (spread) μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό.

Χθες, τελευταία εργάσιμη ημέρα προ των εκλογών, η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό έφθασε μέχρι και τις 151 μονάδες βάσης. Με την προκήρυξη των εκλογών η διαφορά είχε φθάσει τις 145 μ.β. με σημαντική υποχώρηση στο επίπεδο στο 115 - 117 μονάδων στο μεσοδιάστημα που ακολούθησε. Διεύρυνση της διαφοράς του spread υπήρξε και με το αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας.

Οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό δεδομένου ότι τυχόν διεύρυνση του spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς θα προκαλέσει, εκτός της αύξησης του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, επιδείνωση της πιστοληπτικής θέσεως των τραπεζών με περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους αντλήσεως κεφαλαίου τους, η οποία φυσικά θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή κοινότητα για σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων από το 2011 με ορίζοντα πενταετίας είναι βέβαιο ότι θα ενεργήσει θετικά στη συγκράτηση των spreads όπως εξίσου βέβαιο θεωρείται ότι θα προκαλέσει και έντονες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα με σημείο αναφοράς το χρέος εκάστης.

Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι για τη διαμόρφωση του spread των ομολόγων λαμβάνονται υπόψη τόσο οι δανειακές ανάγκες της χώρας όσο και οι δυνατότητες εξυπηρέτησης του δανεισμού μέσω της ανάπτυξης. Eτσι, τονίζουν οικονομικοί παράγοντες, ενδεχόμενη μη ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ τιμολογείται από τις αγορές με ένα υπασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο μεταφράζεται σε άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου αναφοράς. Σημειώνεται ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός καθώς οι αγορές λειτουργούν ομαλά και η πρόσβαση είναι εύκολη και φθηνή.

Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί αναλυτές τονίζουν ότι εφόσον η παγκόσμια κρίση περάσει, τότε αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του περιθωρίου απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. «Η πρόσφατη οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανησυχία των επενδυτών και τις δυσκολίες χρηματοδότησης στην αγορά, με αποτέλεσμα να επιδράσει αυξητικά και στον δανεισμό του Eλληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, τα ελληνικά περιθώρια αναμένεται να μειωθούν στο μέλλον, εφόσον η παγκόσμια κρίση περάσει», προσθέτουν οι αναλυτές.

Το περιθώριο αυξήθηκε από 0,24% στο τέλος Ιουνίου του 2007 στο 3,00% στα μέσα Μαρτίου του 2009, για να μειωθεί στο 2,10% στα τέλη Απριλίου του 2009 και 1,51% σήμερα.

Η διεύρυνση του περιθωρίου απόδοσης στο πρόσφατο παρελθόν αντανακλά το γεγονός ότι οι δυνητικοί επενδυτές σε ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα απαίτησαν επιπλέον εξασφάλιση –με τη μορφή υψηλότερων υποσχόμενων αποδόσεων– προκειμένου να προβούν σε τοποθετήσεις σε τίτλους του Eλληνικού Δημοσίου. Eτσι αυξήθηκε το κόστος κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών και επιδεινώθηκε η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δημοσίου χρέους. Παράλληλα κατέστη δυσχερέστερη και η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος δανεισμού της χώρας σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίστηκε από περιορισμένη διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων.

Την περίοδο αυτή της παγκόσμιας κρίσης, η διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου δεν περιορίστηκε μόνο στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα. Επεκτάθηκε και στα αντίστοιχα ομόλογα και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου