Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει προσλάβει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας αποκάλυψε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

Η εκτίναξη του ελλείμματος στο 10% του ΑΕΠ καθιστά δυσκολότερη την επικείμενη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες σχετικά με τα χρονικά περιθώρια μείωσής του κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα κιόλας τις σχετικές επαφές στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πρώτης συμμετοχής του στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Προβόπουλος χτύπησε ηχηρό καμπανάκι και για το επίπεδο του δημόσιου χρέους, χαρακτηρίζοντας το «ανησυχητικό». Εξέφρασε όμως αισιοδοξία λέγοντας ότι «η ευρεία υποστήριξη που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση θα τη διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».

Η εκτίμηση του κ. Προβόπουλου για το έλλειμμα είναι η υψηλότερη που έχει αναφερθεί από επίσημα χείλη ώς σήμερα και δεν είναι τυχαίο ότι διατυπώνεται τη μεθεπομένη των εκλογών, ενώ μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας. Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε χθες και τον μύθο που είχε καλλιεργήσει η απελθούσα κυβέρνηση, ότι δήθεν η κρίση προκάλεσε τη διεύρυνση του ελλείμματος, λέγοντας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονταν σε ανησυχητική κατάσταση ήδη πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία που έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στη Εurostat αναφερόταν ότι το έλλειμμα του 2008 ήταν ήδη 5,7% του ΑΕΠ, οπότε έγινε φανερό ότι η πρόβλεψη της απελθούσης κυβέρνησης για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος ήταν ήδη προ πολλού εκτός πραγματικότητας.

Άλλωστε και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το ταμειακό έλλειμμα ήταν 8% του ΑΕΠ τον Αύγουστο, έδειχναν ότι το έλλειμμα επρόκειτο να διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Η μάχη των Βρυξελλών
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει τουλάχιστον τρία χρόνια παράταση, ώς το τέλος του 2012. Στις Βρυξέλλες υπάρχει αυτή την περίοδο σύγκρουση γραμμών ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των υπερβολικών ελλειμμάτων. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία τάσσονται υπέρ της χαλαρής γραμμής και άλλες, με πρώτη τη Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται σε αυστηρότερο πλαίσιο και ζητούν ταχύτερη επιστροφή στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η έκβαση αυτής της διαμάχης αναμένεται να επηρεάσει και την απόφαση για την Ελλάδα.

Η εικόνα για τη νέα κυβέρνηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό σε περίπου έναν μήνα, όταν θα δημοσιευθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα διατυπώνονται εκτιμήσεις για το πόσο κοντά βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία στην ανάπτυξη και πόσο σοβαρά είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια θα δημοσιευθούν οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα. Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης θα είναι όμως μακρύς, καθώς η νέα κυβέρνηση υπολογίζεται να καταθέσει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει τις πρώτες του επαφές με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωζώνης και την Τρίτη στο ΕCΟFΙΝ. Εκεί θα εκθέσει προφανώς τα πρώτα σχέδιά του.

Η συνταγή Προβόπουλου
Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας χθες στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι η κρίση την έπληξε συγκριτικώς λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του χαμηλού βαθμού εξωστρέφειάς της και της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών.

Ο ίδιος έδωσε τη δική του συνταγή εξόδου από την κρίση που περιλαμβάνει: πρώτον, πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και, δεύτερον, τολμηρές και εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιό της και είναι πολύ νωρίς να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ τη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για τα χρονικά περιθώρια μείωσής του η εκτίναξη του ελλείμματος


Προειδοποίηση από τη Fitch

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ότι «η υποβάθμιση ή μη της αξιολόγησης της Ελλάδας εξαρτάται κατά πολύ από την πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και την προθυμία της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τις πιο σκληρές πολιτικές» απηύθυνε μιλώντας στο Reuters ο Π. Ρόκινς, στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch.

Ο εν λόγω οίκος έχει βαθμολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με Α και ο κ. Ρόκινς δήλωσε ότι αυτό δεν θα αλλάξει «αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη αναφορικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου