Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά το 1ο τρίμηνο του 2009 δείχνει η 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 20/3/2009 μέχρι 7/4/2009 σε δείγμα 2.340 CEOs.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το πρώτο τρίμηνο του 2009 μειώθηκε στις 94 μονάδες από 100 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (που αποτελεί τρίμηνο βάσης του δείκτη), αποτυπώνοντας την αύξηση του βαθμού απαισιοδοξίας που επικρατεί στους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι περισσότερο απαισιόδοξες (ο δείκτης διαμορφώνεται στις 87 μονάδες) σε σχέση με τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες φαίνεται ότι ο βαθμός απαισιοδοξίας παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, με ίχνη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος.
Η αβεβαιότητα και η επιδείνωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης καταγράφεται στον δείκτη ΕΑΣΕ/ICAP-CEO Current Status Index ο οποίος σημείωσε κάθετη πτώση στις 68 μονάδες έναντι 100 του 4ου τριμήνου 2008. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για μελλοντική βελτίωση του κλίματος αύξησε τον δείκτη προσδοκιών (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO Expectation Index) σε 121.
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας θεωρείται από το 94% των CEOs ότι έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν. Ωστόσο, το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες στον κλάδο τους έχουν επιδεινωθεί είναι μικρότερο και ανέρχεται σε 83%. Ακόμα χαμηλότερο (48%) είναι το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η κατάσταση στην εταιρεία τους είναι δυσμενέστερη σε σύγκριση με ένα έτος πριν.
Επιπλέον, πάνω από το 50% των ανωτάτων στελεχών δήλωσε ότι η τρέχουσα δαπάνη για επενδύσεις είναι μειωμένη σε σχέση με ένα έτος πριν. Στασιμότητα στην απασχόληση της εταιρείας τους δήλωσε το 45% των ανωτάτων στελεχών, ωστόσο ποσοστό 22% απάντησε ότι ο αριθμός εργαζομένων της εταιρείας του αυξήθηκε σε σύγκριση με ένα έτος πριν.
Οι δυσμενείς τρέχουσες συνθήκες κάνουν μόνο ένα 12% των ανωτάτων στελεχών να πιστεύει ότι σε ένα έτος η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Η αισιοδοξία όμως των CEOs για την πορεία του κλάδου τους ένα έτος μετά, εκφράζεται από το 20% των ερωτηθέντων, ενώ εν-θαρρυντικό στοιχείο είναι η αυξημένη αισιοδοξία των CEOs για την μελλοντική οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους, αφού το 37% εκτιμά ότι σε ένα έτος θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από σήμερα.
Αυτό φανερώνει ότι 4 στους 10 CEOs πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις και στην εταιρεία τους. Παρά τις προσδοκίες για μελλοντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι μισοί περίπου CEOs βλέπουν στασιμότητα τόσο των επενδύσεων όσο και της απασχόλησης.
Επιπλέον, ζητήθηκε από τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων να εκφράσουν την γνώμη τους για το πώς θα επηρεαστεί η εμπιστοσύνη προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από τα μέτρα ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων που επιβλήθηκαν μέσω ειδικών εισφορών στους μισθωτούς με υψηλότερα εισοδήματα. Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα, το 34% θεώρησε ότι δεν θα οδηγήσει σε καμιά μεταβολή, ενώ μόνο το 14% πιστεύει ότι θα υπάρξει κατανόηση για τον έκτακτο χαρακτήρα των μέτρων.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου