Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Eurostat για εκτίναξη του περσινού ελλείμματος στο 5% και με την οικονομία να οδεύει προς διετία ύφεσης ύστερα από πολυετή περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, η «συμφωνία» κυβέρνησης και Βρυξελλών για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τιθάσευση του δημοσίου χρέους αποτελεί μονόδρομο. Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου που προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων τον Ιούνιο, ο κ. Σουφλιάς τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη πως «η κυβέρνηση θέλει να είναι ειλικρινής με τον ελληνικό λαό και φαντάζομαι ότι διαβάσατε πως η κυβέρνηση συμφώνησε με την Ε.Ε. για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 5%».
Πρόγραμμα
Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μέτρων για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος και για να είμαστε συνεπείς στους στόχους που θέσαμε ως κυβέρνηση, αλλά έχει θέσει και η ΕΕ».Οι δηλώσεις του κ. Σουφλιά είναι σε απόλυτη αρμονία με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και σύμφωνες με αυτά που πλέον επιτάσσει η Κομισιόν, αφού η Ελλάδα από σήμερα είναι και επισήμως υπό καθεστώς επιτήρησης.
Όλα τα στοιχεία, αλλά και οι εκθέσεις των διεθνών οίκων και οργανισμών συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο «κόκκινο». Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ε.Ε., στην αναθεωρημένη εαρινή της έκθεση για την ελληνική οικονομία -δημοσιοποιείται στις 4 Μαΐου- η Κομισιόν θα προβλέπει αρνητική ανάπτυξη 0,5%, έναντι θετικής πρόβλεψης στο 0,2%. Ακόμη χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που κάνει λόγο για ύφεση διετίας. Ανάλογα δυσμενείς είναι και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ. Την ίδια ώρα Fitch και Standard & Poor’s συντάσσουν τις εκθέσεις τους για το ελληνικό χρέος, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποβάθμισης, ενώ στην Αθήνα φθάνει κλιμάκιο της Moody’s.
Προσαρμογή
Τα περιθώρια για την κυβέρνηση έχουν στενέψει και δρομολογείται «μπαράζ» φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής εκτιμάται σε 5,5 δισ. ευρώ.Στην κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο νέο «πακέτο» των μέτρων, αλλά ούτε και στον χρόνο ανακοίνωσής του. Όμως πιθανολογείται πως αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το ήδη βεβαρημένο κλίμα για τη ΝΔ. Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι: Τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Εφαρμογή τεκμηρίων διαβίωσης, σε πιο σκληρή γραμμή από αυτή που προωθούσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας.Αύξηση φορολογικών συντελεστών, με το πλέον πιθανό σενάριο να αυξηθεί από 5 έως 10 μονάδες, ο υψηλός συντελεστής που σήμερα είναι στο 40%. Κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης. Αύξηση Ειδικού Φόρου σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.Αύξησης των τελών κυκλοφορίας.Αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας.Χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας σε αυτούς που καταπάτησαν δημόσια περιουσία.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την ανάγκη πραγματοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που πλέον δεν μπορεί να καθυστερήσουν άλλο, έστω και αν αυτό δυσαρεστήσει κάποιες κοινωνικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρείται πιθανό: Να ανοίξουν κλειστά επαγγέλματα. Περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις σε υποδομές και δίκτυα.
Εκτός ορίων...
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε για το 2008 στο 5%, ξεπερνώντας και την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη.
Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ, στο 97,6% του ΑΕΠ και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για εκτίναξη του χρέους φέτος πάνω από το 100% του ΑΕΠ.
Η οικοδομική δραστηριότητα, που είναι εκ των ατμομηχανών της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει πτώση 22,5%.
Τα πρώτα στοιχεία από την ΤτΕ, για τον τουρισμό δείχνουν πτώση της τάξεως του 20%.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 7,8%
Οι λιανικές πωλήσεις, περιλαμβανομένων και των καυσίμων, καταγράφουν πτώση 10,8%.
Ανω των 44 δισ. ο δανεισμός
Ο εκτροχιασμός των ελλειμμάτων οδηγεί σε νέα αναθεώρηση του φετινού δανειακού προγράμματος που επισήμως πλέον εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 44 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές είναι πιθανόν να υπερβεί και τα 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα άμεσα αναμένεται νέα έκδοση τριετούς ή δεκαετούς ομολόγου, σίγουρα εντός του Μαΐου, ενώ το Δημόσιο διερευνά το δανεισμό σε γεν και σε δολάρια.
Σε συνέντευξη στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Σπ. Παπανικολάου δήλωσε πως λαμβάνοντας υπόψη τα προσδοκώμενα ελλείμματα είναι «εξαιρετικά πιθανό» το ενδεχόμενο ο φετινός δανεισμός να είναι υψηλότερος των 44 δισ. ευρώ, που ήταν ο επίσημος στόχος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει ακριβές νούμερο. «Ο στόχος για τα 44 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό ήταν για να καλυφθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια», είπε, ενώ προανήγγειλε νέες εκδόσεις τριετών και δεκαετών ομολόγων έως τα τέλη Ιουνίου, που εκτίμησε ότι θα καλυφθούν εύκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες μία εκ των δύο εκδόσεων θα πρέπει να αναμένεται άμεσα. Σήμερα ο δημόσιος δανεισμός κινείται περίπου στα 39 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε επίσης πως ο ΟΔΔΗΧ θα διερευνήσει την πιθανότητα σύναψης δανείων σε δολάρια και σε γεν. Αναφερόμενος στα spread χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη συρρίκνωση το τελευταίο διάστημα. Χθες το spread του δεκαετούς βρισκόταν στις 210 μονάδες, από 225 προχθές.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου