Προκειμένου να επιλέξει ποιους να βοηθήσει, έχει διασυνδέσεις σ' όλον τον κόσμο, που τον πληροφορούν αφιλοκερδώς για θέματα αγριότητας, που για άλλους περνούν ίσως απαρατήρητα.
Όταν ο εκατομμυριούχος Φ. Γούλεν κέρδισε το βραβείο του Αυστραλού Ανθρωπιστή το 2006, η πλατειά κοινωνία δεν 'το πήρε σχεδόν είδηση'. Μόνο οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, οι Πράσινοι και πάρα πολλά ζώα από αδέσποτα σκυλιά μέχρι φάλαινες και αρκούδες που μαρτυρούσαν στα χέρια των πάμπτωχων Ινδών, γνώριζαν, ίσως, το βάθος και το πλάτος της ανθρωπιάς του.
Έπρεπε να τον ανακαλύψει η ομογενής δημοσιογράφος Κάθριν Κιζίλου από την εφημερίδα "The Age" και να απλώσει μπροστά στα έκθαμβα μάτια της ανθρωπότητας ό,τι απίστευτο και αναπάντεχο μπορούσε να φανταστεί ο σύγχρονος άνθρωπος: έναν εκατομμυριούχο να δίνει αφειδώς τα εκατομμύριά του και να δηλώνει ευθαρσώς ότι επιθυμεί - άκουσον, άκουσον - να πεθάνει φτωχός!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κιζίλου, ο Γούλεν, άνθρωπος ευφυής και μορφωμένος, ήταν μόλις 34 χρόνων όταν πήρε τη θέση του αντιπροέδρου της Citibank και έγινε γενικός διευθυντής της Citicorp.
Το περιοδικό Australian Business Magazine, τον ονόμασε έναν από τους 40 εγκεφάλους της Αυστραλίας που είναι περιζήτητοι ανά τον κόσμο για διευθυντικές θέσεις.
Το περίεργο, εντούτοις, είναι ότι το 90% του πλούτου που συσσώρευσε, αποφάσισε πολύ νωρίς - κάπου τη δεκαετία του '90 - όπως αποκαλύπτεται σήμερα, να τα διαθέσει για τους φτωχούς, τους αρρώστους, την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος.
Δεν του αρέσει η δημοσιότητα, θα πει. Τα έργα του, όμως, μιλoύν πολύ πιο εύγλωττα από τα λόγια. Το ίδρυμα, που έχει δώσει το όνομα της μητέρας του και της γιαγιάς του, λέγεται Winsome Constance Kindness Trust και ενισχύει πάνω από 400 έργα σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου.
Το Σπίτι της Καλοσύνης (Kindness House) βρίσκεται στη Μελβούρνη και εκεί στεγάζονται 29 μη κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως Wilderness Society, Greenpeace, the Australian West Papua Association, Social Firms Australia και Rescued With Love (το τελευταίο είναι ένα πρόγραμμα υιοθεσίας μικρών σκυλιών).
Στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός τονίζει: "Δεν ζητάμε τα λεφτά σας. Εκείνο που στοχεύουμε να επιτύχουμε είναι να προωθήσουμε την καλοσύνη ανάμεσα σ' όλες τις ζωντανές υπάρξεις και να γίνει ένα αναγνωρίσιμο στοιχείο του χαρακτήρα και της συνείδησης κάθε Αυστραλού".
Προκειμένου να επιλέξει ποιους να βοηθήσει, έχει διασυνδέσεις σ' όλον τον κόσμο, που τον πληροφορούν αφιλοκερδώς για θέματα αγριότητας, που για άλλους περνούν ίσως απαρατήρητα. Για παράδειγμα, στην Κορέα χρηματοδοτεί ομάδα ατόμων που προσπαθούν να σταματήσουν τους Κορεάτες να χτυπούν μέχρι θανάτου τα σκυλιά στην αγορά, γιατί πιστεύουν ότι όσο πιο πολύ φοβούνται και υποφέρουν τόσο πιο ...νόστιμο είναι το κρέας τους!
Όταν ρωτήθηκε ποιο από όλα τα προγράμματα και τα έργα που χρηματοδοτεί τον αγγίζει περισσότερο, αναφέρθηκε στο Ορφανοτροφείο "Τhe Morning Star" στην Bangalore, που στεγάζει πάνω από 60 παιδιά. Αυτό ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από έναν άλλο φιλάνθρωπο, τον John Samson, ο οποίος είχε βρει ένα αγοράκι δyο χρόνων πεθαμένο σχεδόν από την πείνα μέσα σ' έναν τενεκέ σκουπιδιών. Ο ίδιος βρήκε και μάζεψε άλλα εγκαταλειμμένα παιδιά, σε χωματερές, στις γραμμές τρένων, στους δρόμους. Από αυτά εκείνα που χρειάζονται ιατρική φροντίδα την παίρνουν, ενώ τα άλλα πηγαίνουν στο σχολείο. Το πρώτο παιδί που βρέθηκε μέσα στον κάδο σκουπιδιών είναι σήμερα φαρμακοποιός.
Όταν πήρε την απόφαση να μοιράσει τον πλούτο του, ο Philip Wollen ήταν ελεύθερος. Τώρα είναι παντρεμένος με την Τριξ, η οποία μοιράζεται το όραμά του και τον βοηθά να διαθέσει τα εκατομμύριά του εκεί που πραγματικά πιάνουν τόπο. Να πούμε εδώ ενδεικτικά, ότι η ίδια ανέλαβε να σώσει 500 αρκούδες στο Kalander της Ινδίας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν από τον χορό της αρκούδας, που χορεύει από τον πόνο που της προξενεί ένα κομμένο γυαλί που βάζουν στο ρουθούνι της.
GOOGLE ADS
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου