Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

«Λιγότερο κράτος στην οικονομία, περισσότερη οικονομία στο κράτος»

Oικονομολόγος αλλά και πολιτικός παραμένει ο Γιώργος Αλογοσκούφης, παρά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών. Ως εκ τούτου, δεν διστάζει να κάνει διαφορετικού τύπου κριτική στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, αλλά και να προτείνει τη δική του πολιτικήδιαφοροποιημένη από αυτήν της Ν.Δ.- για την έξοδο από την κρίση.

Η Ν.Δ. εστίασε την κριτική της για το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου στο κόστος που θα έχουν τα μέτρα του για την ελληνική οικονομία. Εσείς ποιες ενστάσεις έχετε;

Στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στο πώς και πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Εάν αυτές οι υποσχέσεις εφαρμοστούν θα έχουμε μεγάλη αύξηση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, με οδυνηρά επακόλουθα. Ή, αλλιώς, μια άγρια φορολογική επιδρομή που θα αναστρέψει την πολιτική μείωσης των φόρων που ακολούθησε από το 2004 η Ν.Δ. και θα πλήξει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η αιτιολογία που παρουσίασε ο κ.
Καραμανλής για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν η κατάσταση της οικονομίας και η ανάγκη να ληφθούν επώδυνα μέτρα. Πιστεύετε ότι μπορούσαν να είχαν ληφθεί άλλα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα απέτρεπαν να βρεθούμε εδώ που βρεθήκαμε;

Να σας θυμίσω ότι η ένταση της διεθνούς κρίσης αποδείχθηκε πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά δεδομένα για όλο τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα. Ήμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έλαβε μέτρα για την προστασία των καταθετών. Λάβαμε έγκαιρα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, τη στήριξη καίριων κλάδων και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τα σημαντικά βήματα που είχαμε κάνει στην ελληνική οικονομία από το 2004, είχαν ως αποτέλεσμα έως σήμερα η ελληνική οικονομία να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τη διεθνή κρίση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ποια θα ήταν η δική σας «συνταγή» για την έξοδο από την κρίση και το δημοσιονομικό πρόβλημα;
Η παγκόσμια οικονομική κρίση μας υποχρεώνει να ξαναδούμε τη στάση μας. Η διεθνής κρίση, ακόμη και εάν αποδειχθεί παρατεταμένη, ασφαλώς θα περάσει. Και η Ελλάδα πρέπει από τώρα να λειτουργεί με γνώμονα όχι μόνο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης αλλά και την προετοιμασία της για τη μακρά περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τον τερματισμό της κρίσης. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε λιγότερο κράτος στην οικονομία και περισσότερη οικονομία στο κράτος. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα.

Έπειτα από τόσα χρόνια στην πολιτική, θεωρείτε ότι έχετε προδώσει την επιστήμη σας ή παραμένετε και καθηγητής Οικονομικών;

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, είχα ήδη μια ακαδημαϊκή καριέρα 15 χρόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την πολιτική άνοιξε ένας άλλος, πολύ σημαντικός κύκλος: της προσπάθειας να αλλάξουν τα πράγματα, να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου