Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

«Σύννεφα» στην επέτειο των 70 χρόνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Σκιασμένη από τις διαφωνίες Ρωσίας-Πολωνίας για τις πολιτικές ευθύνες ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 χρόνων από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι εκδηλώσεις άρχισαν σήμερα την αυγή στη χερσόνησο Βέστερπλατε κοντά στο Γκντανσκ, ακριβώς την ίδια ώρα που την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 το γερμανικό πολεμικό πλοίο Schleswig-Holstein εξαπέλυσε τα πρώτα πυρά εναντίον πολωνικού οχυρού. Tην ίδια ώρα, τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν από την ανατολή, τη δύση και το νότο. Δύο ημέρες αργότερα, η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι προειδοποίησε την Τρίτη να μην γίνονται προσπάθειες να «ξαναγραφτεί η ιστορία», την ώρα που περίπου 20 Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Γκντάνσκ της Πολωνίας για να τιμήσουν την .

Ο Λεχ Καζίνσκι δήλωσε ότι η χώρα του έλαβε «μια μαχαιριά στην πλάτη», αναφερόμενος στη συμφωνία Ρίμπεντροπ-Μολότοφ ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, η οποία θεωρήθηκε ως το «πράσινο φως» για την επίθεση της Γερμανίας στην Πολωνία.

Μάλιστα συνέκρινε την σφαγή στο δάσος του Κατίν 20.000 Πολωνών αξιωματούχων από σοβιετικούς με την γενοκτονία των εβραίων από τους ναζί.

«Ποια είναι η σύγκριση ανάμεσα στο Ολοκαύτωμα και το Κατίν; Υπάρχει κάποια (σύγκριση), αν και το μέγεθός τους ήταν διαφορετικό. Οι εβραίοι χάθηκαν επειδή ήταν εβραίοι. Οι Πολωνοί αξιωματούχοι χάθηκαν επειδή ήταν Πολωνοί αξιωματούχοι» είπε.

«Δεν είναι η Πολωνία που πρέπει να μάθει το μάθημα της ταπεινοφροσύνης. Δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε αυτό. Αλλοι πρέπει -αυτοί που προκάλεσαν τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Ο Λ.Καζίνσκι σε άρθρο του στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita έγραψε: «(Πρέπει) να αντισταθούμε στις προσπάθειες να ξαναγραφτεί η ιστορία, να αμφισβητηθούν οι αλήθειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το εύρος των θυμάτων των ναζί και επίσης του πλήρους κομμουνισμού».

Η Ρωσία είναι περήφανη για το ρόλο που διαδραμάτισε στη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ιστορία των δύο χωρών που θα πρέπει να αναλυθούν.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να λύσουμε τα προβλήματα του μέλλοντος» είπε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε, πριν την αναχώρησή της από τη Γερμανία, «αδικία» την εκδίωξη των Γερμανών από την Πολωνία μετά την ήττα των ναζί.

«Η εκδίωξη άνω των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων από εδάφη της τότε Γερμανίας, τα οποία σήμερα ανήκουν στην Πολωνία, είναι προφανώς μια αδικία», δήλωσε η Ανγκ.Μέρκελ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε, ωστόσο, την ευθύνη της χώρας της στην κήρυξη του πολέμου και τόνισε ότι η Γερμανία δε θα προσπαθήσει να αποσιωπήσει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής σύρραξης.

«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία, η Γερμανία κήρυξε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκαλέσαμε αμέτρητες πληγές στον κόσμο. Εξήντα εκατομμύρια νεκρούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου