Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Περιορισμοί στη διάθεση μαριχουάνας στο Λ.Α

Στην απόφαση να κλείσουν οι περισσότερες από τις 1000 ιατρικές κλινικές διάθεσης μαριχουάνας που άνοιξαν στην πόλη όταν η κυβέρνηση Ομπάμα σταμάτησε τις εφόδους ελέγχου των ομοσπονδιακών αρχών πριν από ένα χρόνο, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Αντζελες.

Αλλά το θέμα απέχει πολύ από την τελική του διευθέτηση καθώς, οι υπερασπιστές κάποιων από αυτές τις κλινικές απειλούν να προσβάλουν την απόφαση στο δικαστήριο ή να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή της, ζητώντας να ψηφίσουν οι κάτοικοι για το θέμα.

Άλλοι υποστηρικτές των συγκεκριμένων κλινικών δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργαστούν με το δήμο για να τροποποιηθεί το μέτρο το οποίο λένε ότι το παρατράβηξε.

Η απόφαση στο Συμβούλιο ελήφθη με πλειοψηφία 9-3 αλλά πριν τεθεί σε εφαρμογή, πρέπει να υπογραφεί από το δήμαρχο Αντόνιο Βιλαραϊγκόσα και να ενεργοποιηθεί παράλληλα μία άλλη, ξεχωριστή διάταξη νόμου για τα τέλη λειτουργίας αυτών των κλινικών, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 45 ημέρες.

Εκπρόσωπος του δημάρχου δήλωσε ότι «η νομοθεσία δεν είναι τέλεια αλλά ο δήμαρχος αισθάνεται ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι καιρός η πόλη να εστιάσει την προσοχή της στα άλλα πιεστικά θέματα που αντιμετωπίζει».

Οι αντίπαλοι της εφαρμογής της ρύθμισης, μπορούν να τη μπλοκάρουν εάν συλλέξουν τις επόμενες 30 ημέρες, 28.000 υπογραφές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ενώ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους μία λιγότερη περιοριστική εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τελικά ο αριθμός των κλινικών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 70, αλλά προσωρινά θα επιτραπεί να παραμείνουν ανοιχτές άλλες τόσες, ειδικά όσες είχαν αρχίσει να λειτουργούν πριν από το 2007.

Οι κλινικές διάθεσης μαριχουάνας θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 300 μέτρα από σχολεία, πάρκα, βιβλιοθήκες και εκκλησίες ενώ θα απαγορεύεται στα καταστήματα πώλησης μαριχουάνας να λειτουργούν δίπλα ή απέναντι από κατοικίες.

Σύμφωνα με τον Νταν Ντάνκαν, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Αμερικανοί για την Ασφαλή Πρόσβαση», αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν ουσιαστικά αδύνατο να βρεθεί κατάλληλο ακίνητο για τις κλινικές να λειτουργήσουν στο Λος Αντζελες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Στην Καλιφόρνια λειτουργούν περίπου 1000 κλινικές μαριχουάνας στο πλαίσιο ενός νόμου του 1996 που αποποινικοποίησε την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους και μετά από ένα δημοψήφισμα του 2003 που επέτρεψε να καλλιεργείται μαριχουάνα και να διανέμεται σε ασθενείς με συνταγή μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Αλλά ορισμένα στελέχη των τοπικών αρχών διαμαρτυρήθηκαν ότι τα πράγματα τέθηκαν εκτός ελέγχου και πολλά καταστήματα διάθεσης λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τόσο σε ασθενείς με καρκίνο όσο και σε χρήστες του ναρκωτικού για ψυχαγωγία.

«Θέλουν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα, όποτε θέλουν, όπου θέλουν, δε νοιάζονται για τις κοινότητες ή τις επιπτώσεις στις γειτονιές, θέλουν να χρησιμοποιούν την μαριχουάνα για να φτιάχνονται, εμείς τη θέλουμε μονάχα για ιατρικούς σκοπούς», δήλωσε ο σύμβουλος Ντένις Ζάιν.

Το 2007, η πόλη επέβαλε μία προσωρινή αναστολή στην λειτουργία των κλινικών αλλά εκατοντάδες άρχισαν να λειτουργούν έκτοτε, οι περισσότερες των οποίων από πέρυσι που ο πρόεδρος Ομπάμα άλλαξε την πολιτική των κυβερνήσεων Μπους και έδωσε τέλος στις εφόδους ομοσπονδιακών αρχών στις 14, σύμφωνα με τον Ντάνκαν, πολιτείες όπου έχει νομιμοποιηθεί η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.

Εκτός από το όριο στον αριθμό των κλινικών, οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν και άλλους περιορισμούς, σε όσες συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς οι ώρες λειτουργίας περιορίζονται από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, προβλέπονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, απαιτείται να λειτουργούν ως «μη κερδοσκοπικοί σύλλογοι» και ο κάθε πελάτης περιορίζεται να καλύπτει τις συνταγές του από μονάχα μία κλινική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου