Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας.

Ανάμεσα στα μέτρα, που ανακοινώθηκαν με αφορμή και τη Παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περιλαμβάνεται και αναφορά στο πόθεν έσχες, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των δημοσίων υπάλληλων εφόσον εν γνώση τους έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία ή μετέχουν σε off shore εταιρείες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε offshore εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλείς των αυτοδιοικήσεων α΄και β΄ βαθμού. Σημειώνεται ότι σήμερα η συμμετοχή σε offshore εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Επίσης, θα υπάρξει και ενίσχυση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο να είναι πιο αποτελεσματική η διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων. Αναμένονται δε και αλλαγές στη διάταξη για την κουκούλα και στις κάμερες ασφαλείας στους δημόσιους χώρους.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης περιλαμβάνεται η δημιουργία στο υπουργείο Δικαιοσύνης ειδικού γραφείου που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, την εξέλιξή τους σε κάθε βαθμίδα της δικαιοσύνης και τις σχετικές αποφάσεις, τον αριθμό των καταδικών για σοβαρά αδικήματα και σοβαρές αστικές ή διοικητικές υποθέσεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η χαμηλή κατάταξη της χώρας μας σε θέματα διαφάνειας οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι ουδέποτε παραδίδει στοιχεία στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» σχετικά με τη δίωξη ή καταδίκη προσώπων για εγκλήματα, όπως η εμπορία ανθρώπων ή η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, θα κυρωθεί και η «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος», την οποία παρότι έχει υπογράψει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2000, μέχρι στιγμής δεν την έχει επικυρώσει.

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, την οποία σύμφωνα με τον υπουργό ευνοούν η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους παρατηρούνται υψηλοί δείκτες διαφθοράς. Η σύσταση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, σύντομα θα γίνει εισήγηση νομοσχεδίου για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς. Το πεδίο εφαρμογής των μέτρων επιείκειας θα αφορά όλα τα περιουσιακά εγκλήματα κατά του δημοσίου, όπως κυρίως αυτά περιγράφονται, στον ξεπερασμένο ήδη νόμο 1608/1950 (απάτη, απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, δωροληψία κ.ο.κ.), τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου