Οι κινήσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για λήψη μέτρων θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον χρόνο τέλεσης των βουλευτικών εκλογών, αν δηλαδή αυτές θα γίνουν φέτος το φθινόπωρο ή τον Μάρτιο του 2010.
Η κομματική σκοπιμότητα τίθεται σε πρώτο πλάνο, παρά το γεγονός ότι αφενός όλα τα στοιχεία δείχνουν υπέρογκη διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και αφετέρου Τράπεζα της Ελλάδος, Κομισιόν και πρόσφατα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνουν την κατάρτιση ενός πολυετούς προγράμματος προσαρμογής για να μειωθούν δραστικά ελλείμματα και χρέος.
Με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό στο Eurogroup και το EcoFin στις 8 και 9 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου θα δώσει στους ομολόγους του ένα περίγραμμα των πολιτικών που πρόκειται να ακολουθηθούν, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες και να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.
Σε συνέντευξή του πάντως στον κυριακάτικο Τύπο άφησε για ακόμη μια φορά ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο και εάν χρειαστεί θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές. Ακολούθως οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού θα ανακοινωθεί το πρώτο «μετριοπαθές» πακέτο φορολογικών μέτρων, προκειμένου να συμπέσει με τα «μπάνια του λαού» και να έχει το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Όπως έχει γράψει η «Η », σ' αυτό θα περιλαμβάνονται:
Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά, αύξηση 10%- 20% του τέλους στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, αύξηση 10%-15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 ιδιώτες, οι οποίοι κατέχουν δημόσια κτήματα και νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με την έκδοση των σχετικών αδειών.
Το φθινόπωρο
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά θα «χωνευτούν» μέχρι το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο που πιθανολογούνται πρόωρες εκλογές και επιπλέον θα δώσουν μία ανάσα στα έσοδα.
Σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν την κυβέρνηση στην απόφαση να παρατείνει τον βίο της και να πάει σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων (αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης, αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, πάγωμα μισθών και συντάξεων για δεύτερη συνεχή χρονιά) που προγραμματίζεται να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 δεν θα υπάρξει, για ευνόητους λόγους.
Θα παραπεμφθεί δηλαδή στις ελληνικές καλένδες. Στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ενδεχόμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα δώσει χείρα βοηθείας και στην ελληνική οικονομία. Έτσι θεωρούν πως θα «ζωντανέψει» η εγχώρια αγορά και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας θεωρεί ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι δυνατόν το έλλειμμα να κρατηθεί λίγο πάνω από το 4%. Συνυπολογίζει ότι η υπέρβαση των δαπανών θα περιοριστεί στο ελάχιστο, με τη γνωστή τακτική της μεταφοράς πληρωμών που είναι να γίνουν στο τελευταίο δίμηνο του έτους, στο πρώτο δίμηνο του 2010.
Δαπάνες
Επιπλέον στο υπουργείο υπολογίζουν ότι τελικά η εξοικονόμηση πόρων από την μείωση κατά 10% των ελαστικών κρατικών δαπανών θα φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ από τα 530 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
Βέβαια η διαφορά αυτή των 70 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες αστοχίες στον τομέα των εσόδων.Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες και τον Μάιο τα έσοδα του προϋπολογισμού κινήθηκαν σε... ρηχά νερά, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» να υπερβαίνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας.
Μάλιστα αν αυτή η τάση διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το άνοιγμα θα φθάσει ή θα ξεπεράσει ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ.
Καθοδικά κινήθηκαν οι εισπράξεις και τον Μάιο
Ειδικότερα η εικόνα που εμφάνισαν οι εισπράξεις του Δημοσίου κατά την διάρκεια του Μάιου ήταν χειρότερη σε σχέση με τον Απρίλιο. Τα έσοδα του ΦΠΑ για ακόμη έναν μήνα κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι γεγονός στο οποίο αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό η έξαρση της φοροδιαφυγής αλλά και ο δραστικός περιορισμός των συναλλαγών στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Πολύ χαμηλά κινούνται και τα έσοδα από τις εφορίες παρά την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ. Η μειωμένη κερδοφορία πάνω από 40% που είχαν το 2008 οι επιχειρήσεις , όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσιευμένοι ισολογισμοί, έχει άμεσο αντίκτυπο στις δημόσιες εισπράξεις.
Η υποχώρηση των κερδών έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να εισπράττει λιγότερο φόρο εισοδήματος αλλά και μειωμένες προκαταβολές φόρου παρά την αύξηση του συντελεστή στο 80% από 65%.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου